Honden Dressuur Club (De Beschermers) Luttenberg is opgericht op 26 april 1976.

Een stukje bos van Staatsbosbeheer met een kleine aggregaat voor de stroom, het begin van HDC Luttenberg. Te klein voor wedstrijden, maar gelukkig konden wij toentertijd uitwijken naar de, naast het terrein gelegen percelen van de boer.

Later, in de tijd van ruilverkaveling werd er de mogelijkheid geboden, het bos te kopen. Maar daarmee was het niet afgedaan, er is naast het trainen veel werk verzet om het dè plek te maken. Alle inzet en inspanning van onze leden, heeft onze vereniging gemaakt tot wat het nu is!

Vanaf de oprichting, tot en met 1999 was de club actief binnen de BHN (Bond Hondendressuur Nederland). Gedurende deze periode zijn er door onze leden vele certificaten, diploma’s en bekers behaald bij de Nederlandse kampioenschappen. Deze behaalde certificaten, diploma’s en bekers, sieren tot op de dag van vandaag nog steeds ons clubgebouw.

Vanaf 2000 zijn wij aangesloten bij de K.N.P.V. (Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging). Binnen deze bond hebben diverse van onze leden certificaten met lof behaald. Afgericht en wel, zijn en worden onze honden bij de politie en andere bewakingsbedrijven ingezet.